Työskentely


Käytän läheltä saatavia luonnonmateriaaleja kuten kasvien tuhkaa ja itse kaivamaani luonnonsavea teoksissani. Valmistan veistokset savesta käsinrakentamalla, jonka jälkeen ne poltetaan keramiikkauunissa yli 1000 asteen lämpötilassa. Pintatekstuureissa käytän mm. omasta leivinuunista kerättyä puuntuhkaa sekä maalämpökaivon porauksen sivutuotteena syntynyttä kivituhkaa. Harva keraamikko käyttää kaivamaansa savea töissään joten tällaisten itse kerättyjen materiaalien käyttö on erikoista ja ainutlaatuista. Maailmantilanteen muutokset eivät pääse vaikuttamaan läheltä saatavien materiaalien saatavuuteen. Teollisesti tuotetun saven materiaalien alkuperää tai louhintatapoja voi olla myös vaikea selvittää. 

Käyttämäni savi on epäarvostettua joutomaata, jonka olen ottanut hyötykäyttöön. Kerään savea ympäri Pohjois-Karjalaa, pelloilta, järven rannoilta ja rakennustyömailta, maanomistajan luvalla. Luonnonsaven käsittely on pitkäkestoinen prosessi ja se on materiaalina usein haastavaa, mutta myös vaivannäön arvoista, sillä tulokset ovat hyvin viehättäviä. 

Luonnosta kerätty savi on oikukasta ja vaatii tekijältä kärsivällisyyttä ja taitoa. Olen huomannut että luonnonsaven työstäminen on syventänyt suhdettani savimateriaaliin ja valmistamiini teoksiin. Savea voi yrittää kontrolloida ja samalla huomata, ettei voi vaikuttaa sen ominaisuuksiin. Se on maa-ainesta, joka on samaan aikaan herkkää ja kestävää. Minusta on kiehtovaa mennä perusasioiden äärelle ja oppia houkuttelemaan savimateriaalista esiin sen parhaat puolet. 

Lisää luonnonsaven käsittelystä blogissani: kerafiikka.com/luonnonsaven-kasittely